Дієта при гепатитах : Диета при гепатитах : Diet for Hepatitis
Місто Трускавець курорт » Медичний довідник захворювань (Медична енциклопедія) » Медичний довідник захворювань - літера Г - Медична енциклопедія » Гепатит » Дієта при гепатитах
Дієта, що призначається при гострих гепатитах; хронічному гепатиті поза загостренням (у всіх випадках - без виражених захворювань шлунку і кишечника).
Мета призначення дієти - хімічне щадіння печінки в умовах повноцінного харчування, сприяння нормалізації функцій печінки і жовчних шляхів, поліпшення жовчовиділення.
Для дієти характерно фізіологічно нормальний вміст білків і вуглеводів при невеликому обмеженні жирів (в основному тугоплавких). Рекомендуються продукти з підвищеним вмістом ліпотропних речовин, клітковини, пектинів, рідини. Протипоказані продукти, багаті азотистими екстрактивними речовинами, пуринами, холестерином, щавлевою кислотою і продуктами окислення жирів, що виникають при смаженні. Страви готують відвареними, запеченими, зрідка - тушкованими. Протирають тільки жилаве м'ясо і багаті клітковиною овочі; борошно і овочі не пасерують. Виключені дуже холодні страви. Режим харчування: 5 - 6 разів на день.
Хімічний склад дієти: білки - 80 г (55% тварини), жири 80 г (30% рослинні), вуглеводи - 350-400 г (70-80 г цукру); кухонна сіль - 10 г, вільна рідина - 1,5 - 2 л. Можна включати ксиліт і сорбіт (25-40 г). Енергоємність дієти - 2400 - 2600 ккал.
Рекомендовані продукти і страви, що виключаються з дієти
Хліб і борошняні вироби. Хліб пшеничний з борошна 1-го і 2-го сорту, житнього з сіяною і обдирного борошна вчорашньої випічки. Випічні нездобні вироби з вареним м'ясом і рибою, сиром, яблуками. Печиво затяжне, сухий бісквіт.
Виключають з дієти: дуже свіжий хліб, листкове і здобне тісто, смажені пиріжки.
Супи: овочеві, круп'яні на овочевому відварі, молочні з макаронними виробами, фруктові, борщ вегетаріанські, борщ. Борошно і овочі для заправки не підсмажують, а підсушують.
Виключають з дієти: м'ясні, рибні та грибні бульйони, окрошку, щі зелені.
М'ясо та птиця. Нежирне або знежирене, без фасцій і сухожиль, птах без шкіри. Яловичина, молода нежирна баранина, м'ясна свинина, кролик, курка, індичка. Відварені, запечені після відварювання, шматком і рубані. Голубці, плов з відварним м'ясом. Сосиски молочні.
Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску, печінка, нирки, мізки, копченості, більшість ковбас, консерви.
Риба. Нежирні види. Відварна, запечена після відварювання, шматком і у вигляді кнелей, фрикадельок, суфле.
Виключають з дієти: жирні види, копчену, солону рибу, консерви.
Молочні продукти. Молоко, кефір, ацидофілін, кисле молоко, сметана - як приправа до страв; напівжирний і нежирний сир і страви з нього (запіканки, ліниві вареники, пудинги та ін.) Негострий, нежирний сир.
Обмежують: вершки, молоко 6% жирності, ряжанку, сметану, жирний сир, солоний, жирний сир.
Яйця. Запечений білковий омлет. До 1 жовтка в день у страви. При переносимості - яйце в смятку, у вигляді омлету.
Виключають з дієти: яйця круто варені і смажені. При жовчнокам'яній хворобі - до 1 / 2 жовтка в день у страви.
Крупи. Будь-які страви з різних круп, особливо гречаної і вівсяної. Плов з сухофруктами, морквою, пудинги з морквою і сиром, крупник. Відварені макаронні вироби.
Виключають з дієти: бобові.
Овочі. Різні, в сирому, відвареному, тушкованому вигляді - салати, гарніри, самостійні страви. Некисла квашена капуста, цибуля після відварювання, пюре з зеленого горошку.
Виключають з дієти: шпинат, щавель, редис, редьку, цибуля зелена, часник, гриби, мариновані овочі.
Закуски. Салат зі свіжих овочів з рослинним маслом, фруктові салати, вінегрети, ікра
кабачкова, заливна риба (після відварювання), вимочений, нежирний оселедець, фарширована риба, салати з морепродуктів, відвареної риби і м'яса, докторська, молочна, дієтична ковбаса, нежирна шинка, негострий, нежирний сир.
Виключають з дієти: гострі та жирні закуски, копченості, консерви, ікру.
Плоди, солодкі страви і солодощі. Різні фрукти і ягоди (окрім кислих) - сирі, варені, запечені. Сухофрукти. Компоти, киселі, желе, муси, самбуки. Меренги, сніжки. Мармелад, нешоколадні цукерки, пастила, мед, варення. Цукор частково замінювати ксилітом (сорбітом).
Виключають з дієти: шоколад, кремові вироби, морозиво.
Соуси і прянощі. Сметанні, молочні, овочеві, солодкі фруктові підливи. Борошно не пасерують. Кріп, петрушка, ванілін, кориця.
Виключають з дієти: гірчицю, хрін, перець.
Напої. Чай, кава з молоком, фруктові, ягідні та овочеві соки, відвари шипшини та пшеничних висівок.
Виключають з дієти: чорна кава, какао, холодні напої.
Жири. Вершкове масло в натуральному вигляді і в страви, рослинні рафіновані олії.
Виключають з дієти: свиняче, яловиче, бараняче сало, кулінарні жири.
Зразкове меню дієти, що призначається при гострих гепатитах
1-й сніданок: сир з цукром і сметаною, каша вівсяна молочна, чай.2-й сніданок: яблуко печене.Обід: суп із збірних овочів вегетаріанський на рослинному маслі, кура відварна в молочному соусі, рис відвареної, компот із сухофруктів.Полудник: відвар шипшини.Вечеря: риба відварна з соусом білим на овочевому відварі, картопляне пюре, ватрушка з сиром, чай.На ніч: кефір.
Місто Трускавець курорт » Медичний довідник захворювань (Медична енциклопедія) » Медичний довідник захворювань - літера Г - Медична енциклопедія » Гепатит » Дієта при гепатитах
Теги: |