Гіповітаміноз Е : Гиповитаминоз Е : Hypovitaminosis E
Місто Трускавець курорт » Медичний довідник захворювань (Медична енциклопедія) » Медичний довідник захворювань - літера Г - Медична енциклопедія » Гіповітаміноз » Гіповітаміноз Е |
Гіповітаміноз Е (Недостатність вітаміну Е) - це стан недостатності вітаміну Е що діагностуюється, при утриманні токоферолу в плазмі крові менше 0,8 мг % у дорослих і менше 0,4 мг % у дітей.
Вітамін Е (токофероли) - група жиророзчинних вітамінів, які містяться в багатьох рослинних оліях; захищають ненасичені ліпіди клітинних мембран від окислення.Вміст вітаміну Е (токоферол) у плазмі крові - 5-18 мкг / мл (11,6-46,4 мкмоль / л).
Джерела вітаміну - проростки злакових, зелені частини рослин, рослинні олії (соняшникова, бавовняна, кукурудзяна, арахісова, соєва, обліпихова), м'ясо, жир, яйця, молоко.
Добова потреба у вітаміні Е:
- діти до 1 року життя - 0,5 мг / кг (зазвичай повністю отримують з молоком матері);- дорослі - 0,3 мг / кг.
Клінічні прояви нестачі вітаміну Е зустрічаються досить рідко.
Дефіцит токоферолів може виникнути при синдромі порушення всмоктування і стеаторею, при видаленні частини тонкого кишечника, а також при тривалому недостатньому вживанні рослинної їжі та рослинних жирів, при впливі деяких факторів промислового хімічного виробництва.
Нестача вітаміну Е може спостерігатися у новонароджених дітей, оскільки токофероли погано проникають через плаценту. Наслідком дефіциту вітаміну Е може з'явитися гемолітична анемія, ретинопатія, порушення зору. У новонароджених дітей через Е-вітамінну недостатність може розвинутися раптова смерть. Є точка зору, що бронхопульмональна дисплазія Е наслідком дефіциту вітаміну Е у плода.
Первинна недостатність вітаміну Е розвивається у немовлят при штучному вигодовуванні, особливо при надлишку поліненасичених жирних кислот, а також у дітей при нестачі білка в раціоні.
Вторинна недостатність вітаміну Е розвивається при наступних причинах:
- порушенні травлення;- недостатність підшлункової залози (хронічний панкреатит, карцинома, муковісцидоз);- дефіцит кон'югованих (пов'язаних) жовчних кислот (холестатичного або обструктивне захворювання печінки);- декон'югації солей жовчних кислот внаслідок надлишкового росту бактерій при порушеннях перистальтики (склеродермія, ентероободочні свищі, стан після гастректомії по Білльрот-II, дивертикулі тонкої кишки);- захворювання тонкого кишечника;- целіакія;- хвороба Уіппла;- колагенові спру;- негранульоматозний виразковий ілеоеюніт;- еозинофільний гастроентерит;- амілоїдоз;- хвороба Крона;- синдром короткої кишки;- лімфатична обструкція;- лімфангіектази кишечника, первинна (природжена) або вторинна (при туберкульозі кишечника, хвороби Уіппла, травмі, новоутворенні або ретроперитонеальном фіброзі);- лімфома кишечника;- абеталіпопротеїнемія;- гіпогамаглобулінемія;- дефект токоферол-зв'язуючого білка (600415, 8q13.1-q13.3 ) призводить до недостатності вітаміну Е з супутньою атаксією.
Інші причини: наслідки гастректомії, радіаційний ентерит, СД; вірусні, бактеріальні, паразитарні інфекції; гельмінтози, гіардіоз (лямбліоз), ішемія кишечнику з оклюзією судин, карциноїдний синдром, гіпопаратиреоз, лікувальні засоби (неоміцин, канаміцин, бацитрацин, поліміксин).
Лікування гіповітамінозу Е
Дієта. Включення в раціон продуктів, багатих вітаміном Е (нерафіновані рослинні олії, печінка, яйця, злакові та бобові)
Для профілактики гіповітамінозу Е - вітамін Е дорослим 8-10 мг на добу, дітям - 3-7 мг / добу.
При невропатіях, абеталіпопротеінеміі, міокардіодистрофії - вітаміну Е до 100 мг / добу всередину дробово.
При мальабсорбції - вітамін Е 30-100 мг / добу всередину або в / м.
Місто Трускавець курорт » Медичний довідник захворювань (Медична енциклопедія) » Медичний довідник захворювань - літера Г - Медична енциклопедія » Гіповітаміноз » Гіповітаміноз Е
Теги: |