Раціональна дієта - це режим харчування здорової людини, відповідної професії, статі, віку тощо. Раціональна дієта становить предмет вивчення гігієни харчування. Визначно, що раціональна, науково обгрунтована дієта буде різною для людей різного походження. Наприклад, молоко підходить багатьом людям європеоїдної раси, але не засвоюється організмом деяких уродженців Азії (більшість китайців і деякі інші народи). Як правило, раціональна дієта містить всі незамінні елементи їжі - це такі елементи, які їжа повинна включати для того, щоб забезпечити нормальне функціонування організму людини. Останній зовсім не синтезує незамінний елемент, або синтезує його в кількостях, недостатніх для підтримки здоров'я організму (наприклад, ніацин, холін), а тому повинен отримувати з їжею.
Раціональна дієта призначення:
- різні захворювання, що не вимагають спеціальних лікувальних дієт, без порушення стану травної системи;
- перехідна дієта до звичайного живлення, в період одужання і після користування лікувальними дієтами.
У світі існує безліч дієт і типів правильного харчування, але універсального рецепту людство так і не придумало. Кожен сам має знайти для себе одну-єдину систему харчування, здатну створити диво для його унікального організму.
Здавна люди замислювалися над тим, як правильно харчуватися, коли скільки і що можна їсти. Існують великі школи, де їжа розглядається глибше, ніж тільки витвір кулінарного мистецтва, - до неї ставляться як до якоїсь філософії. Наприклад, китайська культура харчування кожен раз змушує людину замислитися, яке начало в ньому сьогодні діє сильніше - чоловіче або жіноче, інь чи янь. У залежності від цього вибирається їжа, спосіб приготування і визначається її час прийому. У результаті досягається гармонія душі й тіла. Своя смак у буддизму: можна їсти все, що людина може собі дозволити, не роблячи з цього проблеми, але не дозволяти, щоб тварин вбивали безпосередньо для вас, тобто вегетаріанський стіл. Японська школа віддає перевагу маложирна харчування з великою кількістю морепродуктів.
За останній час лікарі-дієтолого наголошують про тісний зв'язок між нутріентнім складом раціону та метаболічним станом організму людини. Порушення цього зв'язку з цим може призводити до функціональних і органічних розладів в системі травлення, кровообігу, кісткової тканини, імунній системі, мікробіоценозі кишок, інтелекті людини тощо. Раціонально побудоване комплексне харчування, може сприяти оптимальності метаболічного стану організму і підвищенню рівня захисної реакції організму щодо несприятливого впливу на нього різноманітних факторів.
Харчування набуває визначального значення під час розвитку в людини будь-яких захворювання. У цьому випадку ми говоримо про дієтичне або лікувальне харчування. При певних захворюваннях дієтотерапія може бути основним методом лікування, але може бути і тою базою, на якій медикаментозна терапія буде найбільш сприяти ефективній дії.
Дієтичне харчування може бути ефективним тільки в разі правильності і доцільності його організації. Коли відсутня відповідна дієтотерапія профілю лікувальної установи, тоді не буде здіснено повноцінне і ефективне лікування.
У порівнянні з дієтами школи харчування виглядають надійніше:
- В їх основі лежать наукові розробки, а творцями, як правило, виступають лікарі-дієтологи, що пропонують зазвичай новий підхід (або добре забутий старий);
- Основна увага приділяється не калорій, як у більшості дієт, а властивостям людського організму і продуктів харчування, наприклад підбір продуктів по групі крові, різне вплив і засвоюваність білків, жирів і вуглеводів, виявлення прихованої алергії;
- Школа, якої людина може слідувати все життя, наказує цілу систему харчування, гарантуючи послідовникам добре самопочуття, довголіття, прекрасну фізичну форму; дієта ж розрахована на певний час і на конкретний результат.
Прослідкувавши великий шлях розвитку шкіл харчування і дієтичних напрямків, можна з упевненістю сказати, що єдино вірною і сприятливою дієти, яка здатна створити диво, не існує. Всі ми унікальні, унікальними можуть бути і дієти. Так, багато відомих людей, виробивши для себе певну систему харчування, пропонують її як дієта для всіх. Незалежно від того, як називається дієта, яка здається вам привабливою, головне, щоб вона підходила саме вам, не доставляючи розчарувань і проблем.
Лікувальні дієти
Розробкою і рекомендаціями дієти для хворого займається дієтологія - наука про лікувальному харчуванні. При призначенні дієти виходять з функціональних, патоморфологічних, обмінних, ензимних та ін порушень в організмі людини. Правильно підібрана дієта обумовлює найбільш вигідний фон для застосування різних терапевтичних засобів, підсилює дію цих коштів або надає лікувальну дію. Профілактичне значення дієти полягає в тому, що вона затримує перехід гострих захворювань у хронічні.