Неправильне харчування : Неправильное питание : malnutrition
Місто Трускавець курорт » Дієтичне харчування (дієти) Трускавець » Неправильне харчування
У наш час важко знайти хоча б одну людину, яка періодично не відчував проблем з шлунком або кишечником. І це не дивно! Досить хоча б розглянути розпорядок дня нашого сучасника, щоб зрозуміти, чому ми хворіємо. Щоб вчасно потрапити на роботу, потрібно рано встати. А це так важко зробити! Часом краще кілька зайвих хвилин полежати в ліжку, ніж піднятися і піти нормально поїсти. Ми не встигаємо поснідати.
А деякі взагалі вважають за краще нічого не їсти вранці. Але цей прийом їжі є основоположним для травлення протягом всього дня. Тому його ні в якому разі не можна пропускати або скорочувати. Потім робота. Добре, якщо з'являється можливість хоча б перекусити протягом дня, не те що б добре і повноцінно пообідати. Пропускається і полуденок, який лікарі-дієтологи рекомендують не тільки маленьким дітям, але й дорослим людям. Не дивно, що, прийшовши додому, більшість з нас насамперед впадають до холодильника і наїдаються. А переїдання ввечері ще більш шкідливо, ніж голодування протягом дня. Організм повинен відходити до сну не в змозі перевантаження від з'їденого за пізньою вечерею, а на напівпорожній шлунок. Тому вечеряти рекомендується не менше ніж за 2 год до відходу до сну. При цьому їжа повинна бути легкою, наприклад йогурт, кефір або молоко з печивом, яблуко, але ніяк не жирний біфштекс зі смаженою картоплею.
Потрібно враховувати, що з обідом людина повинна отримувати не менше 40% добової норми їжі.
Якщо говорити про неправильному, нераціональному харчуванні, то не можна не згадати про те, що ми їмо. Зараз в ходу так званий fast food, або підприємства швидкого харчування, де можна відносно недорого, а головне - швидко і ситно перекусити. Саме перекусити, а не поїсти, бо повноцінної цю пишу назвати досить складно. А саме всі ці булочки, гамбургери, смажені пиріжки, розігріваючі супи і локшина швидкого приготування найболючіше б'ють по нашому організму, в першу чергу по шлунково-кишковому тракту. Так, така їжа дуже ситна, але тільки тому, що містить багато жирів і баластних речовин, які повністю заповнюють шлунок. Однак це відчуття дуже оманливе, оскільки харчові маси відразу ж переміщаються в кишечник. Любителі швидкого обслуговування не раз, напевно, з подивом помічали, що після «капітального» обіду вже через пару годин з'являється сильний голод. Однак відсутність нормального харчування - справді велика проблема для багатьох людей, особливо тих, хто не може повноцінно є на робочому місці. Доводиться вдаватися до допомоги послужливих торговців пиріжками сумнівного виробництва або бігати в обідню перерву в найближчу їдальню. Результат вельми плачевний: починаються численні проблеми з травною системою, яка не може прийняти такого халатного ставлення до себе. З'являються болі в животі, важкість у підребер'ї, відрижка, печія, запори, наростає вага. За цим слідує відвідування лікарів, які ставлять малоприємні діагнози і починають лікувати по повній програмі. Тому правильне, раціональне харчування є запорукою здоров'я. Це стосується, до речі кажучи, не тільки захворювань шлунково-кишкового тракту, а й інших органів і систем. Здорове харчування може попередити розвиток хвороб, провести своєрідну їх профілактику. А вже якщо захворювання все ж таки виникло, то, правильно харчуючись, ви зможете набагато швидше з ним впоратися і знизити ризик виникнення ускладнень.
І ще про правильне харчування. У раціоні сучасної людини присутні практично всі необхідні йому компоненти. Благо, харчова промисловість навчилася збагачувати продукти потрібними речовинами: вітамінами, мікроелементами та ін Однак одного з них все ж бракує. Це клітковина, якої дуже багато у всіх рослинних продуктах, починаючи від банального картоплі і закінчуючи екзотичними заморськими фруктами. Ми їмо дуже мало свіжих овочів, фруктів і ягід, які є найбагатшим джерелом цього важливого для травлення компонента. Клітковина дуже важлива для нашого організму, в першу чергу для кишківника. На поверхні рослинних волокон осідають всі шкідливі сполуки, які надходять ззовні, і ті небажані продукти, які утворюються в самому організмі в результаті обміну речовин. Недарма при захворюваннях печінки, коли знижується її активність по знешкодженню токсинів, в раціон додатково вводяться клітковина й інші продукти з аналогічною дією. Крім цього, клітковина допомагає нормальному травленню і роботі кишківника, так як активізує перистальтику. Якщо ви отримуєте її достатньо з їжею, то ймовірність запорів і, отже, хвороб кишківника у вас знижується до мінімуму.
Чим їжа жирніше, тим вона ситніше. З одного боку, це, звичайно, правильно. Але з іншого, жирна їжа у великій кількості шкідлива, особливо для літніх людей і маленьких дітей. Вона дає занадто велике навантаження на весь травний тракт. По-перше, довше затримується в шлунку і чинить на його стінки подразнюючу дію. Потім перевантажує тонкий кишечник, печінка і підшлункову залозу, які повинні виробити величезну кількість травних соків, щоб її переробити. Жири заважають роботі кишкової флори і формуванню калових мас.
Крім того, чомусь традиційно вважається, що жирна їжа повинна бути ще й пересмаженої. А цей спосіб приготування надає стравам з підвищеною кількістю жиру додаткові шкідливі властивості.
Смажені страви особливо небезпечні для ніжних стінок шлунка і дванадцятипалої кишки. Недарма багато людей, які страждають на виразкову хворобу шлунка або дванадцятипалої кишки, просто бояться з'їсти хоча б шматочок біфштекса або смаженого курячого м'яса, навіть якщо багато років у них нічого не болить. Просто вони пам'ятають, які важкі і неприємні відчуття і сильні болі можуть виникнути при настільки грубому порушенні дієти.
Цікаво!
При обсмажуванні продуктів з жирів утворюються дуже шкідливі сполуки, які мають канцерогенні властивості, тобто сприяють утворенню пухлин. Так що любителі смаженого і жирненького повинні бути насторожі!
Джерело: Наталія Курбатова "Захворювання шлунка і кишківника. Кращі рецепти народної медицини від А до Я"
Місто Трускавець курорт » Дієтичне харчування (дієти) Трускавець » Неправильне харчування
Теги: |