Як харчуватися при хронічному гастриті : Как питаться при хроническом гастрите : How to eat with chronic gastritis

Місто Трускавець курорт » Дієтичне харчування (дієти) Трускавець » Як харчуватися при хронічному гастриті?

При складанні лікувального харчування при такому захворюванні, як хронічний гастрит, потрібно знати, що різні продукти по-різному впливають на секреторну і моторну функції шлунку.

До активних збудників секреції можна сміливо віднести м'ясні, рибні, грибні бульйони; жирну і смажену їжу. Вироблення шлункового соку посилюється при споживанні копчених, солоних, маринованих продуктів, консервів, здоби, кислих овочів і фруктів, при використанні в кулінарії абсолютно всіх приправ і пряностей.

Якщо говорити про напої, то посилюють секрецію всі кисломолочні продукти з підвищеною кислотністю (кефір, кисле молоко, ряжанка), міцну каву, какао, чай, газовані напої. Про алкогольні напої навіть і говорити не доводиться. Всі перераховані продукти для харчування хворих на гастрит з підвищеною секрецією абсолютно не підходять. А ось для гастриту з недостатнім виробленням шлункового соку деякі з них будуть в самий раз. Це, наприклад, кисломолочні напої, трошки солоної оселедця, неміцна кава, овочі і фрукти. Ці продукти сприяють відновленню порушеної секреції, допомагають поліпшити апетит, який завжди страждає при подібному недузі.

Слабо впливають на секрецію і моторику такі блюда, як слизові, молочні, протерті овочеві супи, відварне м'ясо і риба, приготовлена на пару. Вони ідеально підходять для харчування при загостренні хронічного гастриту з підвищеною секрецією. У цей список також можна включити яйця в мішечок, парові омлети, незбиране молоко та вершки, нежирну сметану і сир, пшеничний підсушений хліб. З напоїв слабо впливають на секрецію неміцний чай з молоком, киселі, муси, розбавлені солодкі соки і фруктові пюре. Це і лужні мінеральні води, але тільки обов'язково без газу, морси, компоти з солодких сортів фруктів. При недостатній секреції шлункового соку ці продукти використовуються тільки на початкових етапах загострення, коли потрібно максимально щадити слизову оболонку органу. В наступний час вони, навпаки, не особливо потрібні, так як ще більше пригнічують вироблення травних соків.

При хронічному гастриті, особливо в період загострення, ніжну і вразливу слизову потрібно щадити. Тому всю їжу краще вживати в пюреподібних, кашкоподібному і подрібненому вигляді. Страви повинні мати температуру в межах 36-37 ° С, тому всі дуже гаряче і дуже холодну ми виключаємо з раціону однозначно. Таким чином створюється спокій для виснажених хворобою залоз.

При хронічному гастриті з підвищеною виробленням шлункового соку дієта будується таким чином, щоб їжа не тільки не дратувала слизову, а й допомогла б їй відновитися в найкоротші терміни. З харчування виключається велика кількість рослинної клітковини і екстрактивних речовин (стимулюють секрецію): приправ, прянощів, соусів, консервів, копченостей і смажених страв. При загостренні хронічного гастриту вся їжа подається в протертому, рідкому або кашкоподібного вигляді. Після стихання активного запалення (через 2-3 тижні) їжу можна готувати на пару, відварювати або тушкувати з невеликою кількістю води.

Що не можна вживати взагалі? Це міцний чай, кава, какао, алкогольні напої, наваристі м'ясні, рибні та грибні бульйони, жирні і смажені страви. Обмежуються фрукти з грубою шкіркою (наприклад, яблука) і деякі овочі (капуста, редька, редиска). Свіжий хліб і здобні булочки краще не їсти, бо вони посилюють бродіння.

Коли загострення немає, при хронічному гастриті з підвищеною секрецією можна їсти майже всі продукти, уникаючи лише ті, які були перераховані вище. Насправді подібне харчування не таке мізерне, як може здатися на перший погляд. Крім цього, воно корисно не тільки для вашого шлунку, але і для всього організму, тому що не перевантажує його і створює спокій для шлунково-кишкового тракту.

Дозволяється їсти нежирне м'ясо (телятину, м'ясо кролика, індички, курки) і рибу. З них ви можете приготувати котлети на пару, запіканки, тушковані блюда з додаванням невеликої кількості ріпчастої цибулі або негострих приправ.

Це базилік, коріандр, зелений лук.

Хліб і хлібобулочні вироби краще їсти трохи підсушеними. При відсутності загострення можна їсти печені пиріжки та здобні пироги, нежирні тістечка, але тільки в невеликій кількості, щоб шлунок не перенапружувався.

Прекрасними лікувальними і живильними властивостями володіє вівсяна каша. Вона обволікає стінки шлунку, ніж захищає їх від дії соляної кислоти. Крім цього, вона дуже живильна. Ще можна їсти рисову або пшеничну каші. А ось горохову, перлову, ячну і споріднені їм каші доведеться виключити як занадто грубі. Дозволені в харчуванні різні молочні продукти зі зниженою жирністю. Можна їсти негострий сир, нежирний і некислий сир, які є найбагатшим джерелом білка; молоко, нежирну сметану і вершки.

Дуже корисно при хронічних гастритах з підвищеною секрецією вживати в їжу різні каші на молоці та воді.

Для прикладу можна навести орієнтовне меню одноденного харчування при хронічному гастриті з підвищеною секрецією, яке використовується під час відсутності загострення.

Перший сніданок: паровий білковий омлет з 1-2 яєць, вівсяна молочна каша з вершковим маслом, неміцний чай.
Другий сніданок: печене яблуко з цукром.
Обід: молочний суп з рисом, парова котлета з телятини, картопляне пюре з маслом, фруктовий відвар.
Полудник: відвар шипшини (або фруктового киселю), сухарики з білого хліба.
Вечеря: нежирний і протертий сир, чай з молоком, шматочок сиру.
Перед сном: молоко з печивом.

Якщо ви страждаєте хронічним гастритом зі зниженою секрецією, то в період загострення вам слід харчуватися саме так, як було описано вище. Однак як тільки загострення стихає, основним завданням стає відновлення вироблення кислоти, так як цей процес порушений.

Їжа також максимально подрібнюється і подається 5-6 разів на добу. Обмежується груба рослинна клітковина (але помірну кількість овочів і фруктів дуже корисно). Зменшується кількість незбираного молока, так як воно пов'язує і без того малу кількість соляної кислоти. Також не слід вживати гострі приправи, чорний хліб, жирне і смажене м'ясо. Не можна вживати алкоголь, гриби, бобові, морозиво. Обмежують картоплю і страви з нього. Смажені страви допускаються, але готувати їх потрібно так, що не утворювалася груба кірка (тобто без панірування). Дозволяються супи на неміцних м'ясних і рибних бульйонах, овочевому відварі. Як приготувати такий бульйон? Для цього потрібно спочатку проварити м'ясо в невеликій кількості води. При цьому всі екстрактивні речовини вийдуть у відвар. Потім вода зливається, м'ясо промивається і знову заливається водою і вариться до готовності.

При зниженій кислотності рекомендуються кисломолочні продукти. Вони не тільки стимулюють виділення кислоти, але й нормалізують функцію кишківника, яка майже завжди порушується при хворобах шлунку.

Для кращого видалення всіх непотрібних речовин з бульйону його можна зливати кілька разів.

Із закусок рекомендуються салати зі свіжих овочів, можна з відварною м'ясом або яйцем.

Ось вам варіант зразкового меню на один день при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю без загострення.

Сніданок: сирний пудинг, молочна вівсяна каша, неміцний кава з молоком.
Обід: курячий бульйон з галушками, смажені котлети з яловичини (без панірування), салат з моркви та буряка з рослинним маслом, яблучний сік.
Полудень: чай, сухарики або печиво.
Вечеря: смажений судак (без панірування), гречана каша, чай з молоком.
На ніч: стакан кефіру або йогурту.

Джерело: Наталія Курбатова "Захворювання шлунку і кишківника. Кращі рецепти народної медицини від А до Я"

Місто Трускавець курорт » Дієтичне харчування (дієти) Трускавець » Як харчуватися при хронічному гастриті?




Теги:

Лікувальні процедури та діагностичні обстеження призначаються лікарем відповідно до основного захворювання та стану здоров'я хворого.

Замовити Як харчуватися при хронічному гастриті : Как питаться при хроническом гастрите : How to eat with chronic gastritis - ви можете використовуючи послуги готелів, вілл та санаторіїв Агенції Трускавецькурорт,

ліцензія: АВ 303045 від 16.02.2007 року,

незмінного інформаційного партнера проекту

Трускавець, Трускавецькурорт.

 

Агенція Трускавецькурорт місто курорт Трускавець :: Агентство Трускавецкурорт город курорт Трускавец :: Agency Truskavetskurort of city Truskavets Файне місто Трускавець - форум - некомерційний сайт курорт Трускавець :: Форум Прекрасный город Трускавец - некоммерческий сайт курорт Трускавец :: Forum Wonderful Town Truskavets - unofficial site Truskavets Прекрасный город Трускавец - некоммерческий сайт курорт Трускавец :: Файне місто Трускавець - некомерційний сайт курорт Трускавець :: Wonderful Town Truskavets - unofficial site Truskavets ЗАТ Укрпрофтур - ослуговування туристів та туристичні групи по всій Україні :: ЗАО Укрпрофтур - обслуживание туристов и туристических групппо всей Украине :: JSC UKRPROFTOUR - reception of tourists and tourist groups throughout Ukraine


Rambler's Top100 Раскрутка сайта, Оптимизация сайта, Продвижение сайта, Реклама! Яндекс цитирования

Besucherzahler plentyoffish.com
счетчик посещений

MySQL: 0.0011 s, 2 request(s), PHP: 0.0415 s, total: 0.0426 s, document retrieved from cache.